Om boken
I över hundra år var Lustenbåtarna en daglig syn längs nedre Klarälven. I sjön Lusten buntades timret ihop innan båtarna drog de långa timmerdragen vidare ner mot Skoghall. Det fanns 19 Lustenbåtar, många barn tog del av Lustenramsorna med rim om båtarna som alla hade en siffra.
Lusten ett går snett.
Lusten två, den kan inte gå.
Lusten tre, går på sne.

Klarälven var Sveriges sista flottled då den upphörde 1991 och Lustenbåtarna med sitt välbekanta dunkande försvann. Som "flottardotter" är jag uppväxt med flottningen och båtarna på nära håll. Vi bodde dessutom vid sjön Lusten som var en central del av flottningen och där några av båtarna gick. Det är två flottare med i boken som karaktärer, dessa karaktärer har en gång i tiden varit "riktiga flottare" här i Forshaga kommun, dels min pappa Johnny Johansson samt framlidne Kalle "Maskin" Johansson, båda är från Deje. Där av namnet "Johnny och Kalle kör Lustenbåt".

Flottningen och Lustenbåtarna är ett viktigt kulturarv, att barn mellan ca 3-8 års ålder på ett pedagogiskt och lustfullt sätt får ta del av detta viktiga kulturarv från Värmland är väl en självklarhet.

Boken ger barnen (kanske också vuxna) en spännande resa längs Klarälven. Det är 10 Lustenbåtar som passerar 10 olika orter/platser med början vid Deje Kraftstation. Johnny och Kalle möter också olika djur på sin resa med Lustenbåtarna. Texten i boken är kort och enkel, i början finns lite fakta om flottningen sedan kommer rimmet på båtarna, det är dock inte de "gamla" Lustenramsorna.

Det är bildkonstnären Marja i Myrom som illustrerat boken. Jag ska vara helt ärlig med att företaget och försäljning sker som en hobby/fritidsverksamhet utöver mitt ordinarie arbete. Jag ska givetvis göra mitt yttersta för att du ändå lätt ska komma i kontakt med mig och få din bok så snart som möjligt.

Boken säljs här på hemsidan samt vid Gamla Kraftstationen i Deje och i utvalda butiker. Du som bor nära eller har vägarna förbi är självklart välkomna hem till oss i Torp för att införskaffa boken. Ett stort tack till Svensk Fastighetsförmedling Karlstad, KW Fastigheter samt Valmet AB för ekonomiskt stöd till bokprojektet. SpelAskens överskott i samband med bokförsäljningen går till Barncancerfonden.
Med vänlig hälsning Anna Ask